Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Noble Audio FoKus Rex5

Poikkeuksellista äänenlaatua

Noble Audio FoKus Rex5 on jännittävä tulokas täyslangattomien valtavassa viidakossa. Elementtejä on kummassakin kuulokenapissa viisi, ja äänenlaatu aivan poikkeuksellisen hyvä – mutta miten on hinnan laita?

/ 18.04.2025 - 07:00
Noble Audio FoKus Rex5

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Upea ääni. Vaikuttava yksityiskohtien erottelevuus ja dynaamisuus. Hyvä EQ, jossa räätälöintimahdollisuuksia. Rakenteeltaan premium-laatua. Vakaa langaton yhteys ja tuki laadukkaille audiokoodekeille.
  • Kallis. Vastamelu ei ole luokkansa parasta. Räätälöity EQ vaikuttaa stereokuvaan. Sovellus ei anna muokata valmiita profiileja.

Brittiläis-amerikkalainen Noble Audio on erikoistunut korkealaatuisten ja soinniltaan tinkimättömien nappikuulokkeiden valmistamiseen. Pääosin valikoima koostuu highend-tason in-ear-monitorikuulokkeista, mutta FoKus Rex5 -mallissa on sama filosofia tuotu täysin langattomiin kuulokkeisiin. Kummassakin kuulokenapissa on peräti viisi elementtiä! Ja hintalappukin sen mukainen…

Noble Audio FoKus Rex5 exploded
Oletko valmis maksamaan hurjan summan viiden elementin tarjoamasta tinkimättömästä äänenlaadusta? Kuva: Noble Audio

Onko enemmän paremmin?

Miksi juuri viisi elementtiä? Noh, kuulkaas. Dynaaminen 10-millinen elementti huolehtii bassotaajuuksista, jotka edellyttävät kalvolta isoa liikealaa ja taipumista. Keskirekisteristä huolehtii kolme balansoitua armatuurielementtiä. Ne ovat nopeampia kuin dynaamiset elementit, mutta niiden heikkoutena on matalampi herkkyys. Mutta kun käytössä on useampi elementti, saa samalla teholla enemmän ääntä ja suuremman dynaamisen toleranssin. Diskanttirekisteriä varten Noble on valinnut planaarisen elementin, joka tunnetaan äärimmäisestä tarkkuudestaan ja vähäisestä säröilystään. Lopputuloksena pitäisi siis olla erittäin avoin ja vivahteikas äänikuva, jossa kuitenkin riittää painetta ja bassoa.

On aikamoinen tekninen taikatemppu saada nämä kaikki mahtumaan pieniin kuulokenappeihin. Varsinkin täysin langattomiin sellaisiin, kun tilaa on oltava myös akulle, Bluetooth-vastaanottimelle ja vahvistimelle. Siitä syystä useimmat valmistajat tyytyvätkin yhteen elementtiin per kuulokenappi. On myös helpompaa saada yksi yksittäinen elementti kuulostamaan hyvältä, mutta Noble Audio ei taidakaan olla kiinnostunut helppoudesta vaan haasteista.

Noble FoKus Rex5 EQ
Sovelluksessa on 10-kaistaisen taajuuskorjain, jolla säätömahdollisuudet ovat hyvät, mutta asetukset voisivat olla joustavampiakin. Kuvakaappaus

Toiminnot

FoKus Rex5 tarjoaa vastamelun, ympäristöäänet (ulkopuolisen maailman kuulemiseen), sovelluksen 10-kaistaisen taajuuskorjaimella sekä Audiodo-tekniikalla toteutetun räätälöidyn soinnin. Se perustuu lyhyeen kuulotestiin, jonka perusteella käyttäjän kuulolle luodaan oma äänikäyrä.

Kuulokenapeissa on hipaisukytkimet, joilla ohjataan musiikkia, vastataan puheluihin, säädetään volyymia ja vaihdetaan vastamelun ja ympäristöäänten välillä.

Noble Audio FoKus Rex5:n äänenlaatu

Ensi kertaa kuunnellessani Noble FoKus Rex5 -kuulokkeita olen heti vaikuttunut äänikuvan syvyydestä ja kirkkaudesta. Täysin langattomista kuulokkeista harvoin kuulee näin hyvää dynaamisuutta ja tarkkuutta. Eri elementtien muodostama hybridirakenne luo äänikuvan, joka on yksinkertaisesti vain paljon parempi kuin melkein mikään muu.

Ensinnäkin haluaisin nostaa esille keskirekisterin. Laulu toistuu selkeänä ja luonnollisena, ja soittimilla on tilaa hengittää. Veslemøy Narvesenin ja Jakob Nordli Leirvikin Dopamine Detox -jazzkappaleella kontrabasson monimutkaiset nyanssit erottuvat selkeästi, samalla kun saksofonin lämmin keskirekisteri levittäytyy kauniisti äänikuvassa. Päällekkäiset lauluosuudet on helppo erottaa toisistaan, mikä todistaa Rex5:n kyvystä käsitellä kompleksista musiikkia.

Noble Audio FoKus Rex5 GeirNordby
Alumiinikuori tekee Rex5:stä hieman kilpailijoitaan painavamman mallin, mutta istuvuus on silti mukava. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Laura Marlings Soothing osoittaa, miten tarkasti Rex5 suoriutuu erottuvasta bassolinjasta. Marlingin ilmava laulu on lähes käsinkosketeltavan läsnä olevaa, ja kitaran kanssa nivoutuvat orkestraaliset jouset toistuvat selkeän erottelevasti.

Tehdasasetuksilla diskantin s-äänteet ja sibilantit ovat hiukan kovia, mikä kuuluu etenkin Lady Gagan ja Bruno Marsin Die With a Smile -kappaleella. Laulu erottuu selkeästi, mutta etenkin Gagan voimakkaammat osuudet ovat hivenen teräviä. Onneksi ongelman saa äkkiä korjattua sovelluksen EQ-asetuksista. Kappaleen vaisu basso ei ole kuulokkeiden vika, mutta sitäkin saa säädettyä energisemmäksi taajuuskorjaimella.

Itse asiassa todella iso osa nykypäivän popmusiikista on bassoltaan melko latteaa ja hyötyisi alarekisterin lisäenergiasta. Usein onkin hyvä idea nostaa taajuuskorjaimesta hiukan 31 Hz:n ja 62 Hz:n kohdalta. Samalla kannattaa vaimentaa 250 Hz:n kohdalta, jotta basso ei pääse peittämään keskirekisteriä. Diskantin pienen terävyyden saa korjattua vaimentamalla 8 kHz:n kohdalta, mikä tekee tasapainosta miellyttävämmän.

Noble Audio FoKus Rex5 case 2 scaled 1
Kuva: Noble Audio

Kilpailijat

Luontainen verrokki Noble Audiolle on Bowers & Wilkins Pi8, joka on yksi suosikeistani premium-luokan nappikuulokkeissa. Sen keskirekisteri on lämpimämpi ja makeampi, ja luonteeltaan sointi on pehmeämpi ja anteeksiantavampi. Keskibasso on miellyttävän täyteläinen, mutta ei ehkä kaikkein nopein ja vivahteikkain. FoKus Rex5:llä basso on tiukempi ja kontrolloidumpi.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 tunnetaan tasapainoisesta ja luonnollisesta soinnistaan, ja bassossakin on riittävästi voimaa ja tarkkuutta. Sennheiser kuitenkin häviää Rex5:n dynaamisuudelle.

Lyhyesti sanottuna: vaikka Pi8 soi anteeksiantavammin ja lämpimämmin ja Momentum 4 neutraalimmin ja tasapainoisemmin, Rex5:n sointi on näistä kolmesta yksityiskohtaisin ja dynaamisin. Sennheiserilla on näistä paras vastamelu – mutta luokkansa paras vastamelu on edelleen Sony WF-1000XM5 -kuulokkeilla.

Noble FoKus Rex5 Audiodo
Audiodo-tekniikka mukauttaa äänen käyttäjän kuuloon sopivaksi, mutta se voi vaikuttaa stereokuvaan. Kuvakaappaus

Räätälöity ääni Audiodolla

Noble Audio on varustanut kuulokkeensa Audiodon räätälöitävällä äänellä. Audiodo testaa käyttäjän kuulon ja kompensoi mahdolliset poikkeamat. Testin jälkeen järjestelmä luo EQ-käyrän, joka on mukautettu juuri käyttäjän kuulolle sopivaksi.

Se toimii, mutta huomasin tekniikassa heikkoudenkin: kun järjestelmä säätää vasemmalle ja oikealle korvalle taajuuskäyrät erikseen, muuttuu stereoperspektiivi. Muutoin tarkka äänikuvan keskusta korvautuu epämääräisellä sumulla. Olisi hyvä, että vaihtoehtona olisi myös tehdä kompromissi oikean ja vasemman kanavan välillä, ja käyttää samaa säätöä molemmille korville.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Vastamelu ja ympäristöäänet

Vastamelu toimii tehokkaasti, mutta ei parhaalla tasolla. Pitkäkestoiset matalat taajuudet vaimentuvat hyvin, mutta pääni yli lentävää pienkonetta kuulokkeet eivät saa häivytettyä, ja vaikka liikenteen melu vaimentuukin, nastarenkaiden rohina kuuluu läpi. Tuulimelulle kuulokkeet eivät pärjää parhaalla tavalla, mutta ainakaan melu ei voimistunut puuskissa, kuten jotkut kuulokkeet tekevät.

Vastamelu aiheuttaa erittäin vähän taustasuhinaa, mikä on erinomainen tulos moneen muuhun kuulokemalliin verrattuna.

Ympäristöäänet toimivat hyvin, mutta ympäröivä maailma välitetään korviini monona stereon sijaan, mikä tekee ulkopuolisten äänten läpikuuntelusta vähemmän luonnollisen kokemuksen joihinkin kilpailijoihin verrattuna.

Noble Audio FoKus Rex5 Graabein
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sovellus

Noble-sovellus on yksinkertainen ja intuitiivinen, eikä toimintoja ole liikaa. EQ-asetukset tallentuvat suoraan kuulokenappeihin ja itse tehtyjä asetuksia voi tallentaa useita. Sovellus ei kuitenkaan anna koskea valmiisiin ääniprofiileihin. Joka kerta, kun teen muutoksia, on uudet säädöt tallennettava omaksi asetuksekseen. Onpa monimutkaista.

Hoksasin taajuuskorjaimesta erään kikan, jolla enimmäisvolyymia saa huijattua kovemmaksi; kun nostaa kaikki EQ-käyrät maksimiin, saa ylitettyä EU:n asettaman 85 dB:n rajan. Omalla vastuulla tietenkin, mutta ainakin minusta nämä kuulokkeet suoriutuvat kovemmastakin volyymista vaivatta, jolloin elementtikokoelma pääsee kunnolla oikeuksiinsa!

Langaton yhteys toimii vakaasti, ja Rex5 tukee LDAC:ia, AAC:tä, aptX:ää ja aptX Losslessia, joka siirtää ääntä häviöttömästi. Multipoint-yhteyden ansiosta kuulokkeet saa yhdistettyä kahteen laitteiseen samanaikaisesti.

Noble Audio FoKus Rex5 eartips
Pakkaukseen kuuluu 12 erilaiset sovitteet, joten jonkun niistä luulisi sopivan… Kuva: Noble Audio

Istuvuus ja akunkesto

Alumiinikuoren vuoksi Rex5 on hieman kilpailijoitaan painavampi, mutta istuvuus on silti ainakin omiin korviini hyvä. Sovitteilla saa kuulokkeet tiivistettyä korvaan, mikä on välttämätöntä niin hyvän äänenlaadun kuin toimivan melunvaimennuksen kannalta.

Akunkesto on vastamelu päällä noin 5 tuntia ja ilman vastamelua 7 tuntia, mikä on hyvä muttei järisyttävä tulos. Kun ottaa huomioon, miten monelle elementille virtaa on riitettävä, on soittoaika silti vaikuttava. Kotelosta soittoaikaa saa vielä 18–25 tuntia lisää.

Sony WF-1000XM5

Puheluiden äänenlaatu

Puheluissa äänenlaatu on yllättävän hyvä. Puhe toistuu selkeästi ja taustamelu vaimenee tehokkaasti. S- ja F-äänteet erottuvat toisistaan selkeästi, ja sanoista saa hyvin selvää. Kuulokkeita ei toki voi verrata erilliseen mikrofoniin, mutta täyslangattomien joukossa puheluiden äänenlaatu on ihan parhaimmistoa.

Noble Audio FoKus Rex5 GeirNordby 6
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto

Noin 550 euron hinnallaan FoKus Rex5 asettuu vahvasti premium-luokkaan. Nämä täyslangattomat sopivat ennen kaikkea vaativille kuulijoille, jotka arvostavat äänenlaatua yli kaiken.

Noble Audio vakuuttaa ainutlaatuisella hybridirakenteellaan, jonka ansiosta yksityiskohtien määrä ja dynaamisuus ovat huipussaan. Audiodon räätälöity ääni on hyvä lisä, vaikka säätömahdollisuuksia saisikin olla enemmän.

Jos etsii kaikkein parasta äänenlaatua täysin langattomista nappikuulokkeista ja on valmis maksamaan siitä, voi Noble Audio FoKus Rex5 olla panostuksen väärti. Jos sen sijaan kaipaa luokkansa parasta vastamelua tai pisintä akunkestoa, on tarjolla halvempiakin vaihtoehtoja.

Karakter
Noble Audio FoKus Rex5
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Poikkeuksellista äänenlaatua

Sonyn uudet nappikuulokkeet yllättävät iloisesti

Ei ole hienostelulla pilattu

Johto johtaa yhä: Kuudet kuulokkeet kriittisille kuulijoille

Pelikuulokkeet minikoossa

Huippulaatua halvalla

Laatua, josta ei tingitä

Avoimet nappikuulokkeet: ilo vai kompromissi?

Hyvää vastamelua studiostaralta

Täyslangattomat joka korvalle

Vaikuttavat treenikuulokkeet

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top
OSZAR »