Kannettava XGIMI MoGo 3 Pro on hyvä esimerkki siitä, miltä tämän päivän miniprojektori voi näyttää: se ei ole juuri termospulloa suurempi, joten se kulkee kätevästi repussa tai käsilaukussa (tai voi sille ostaa XGIMI:n oman kantolaukunkin). Ja silti projektorilla voi heijastaa jopa 200-tuumaisen kuvan!

Olipa kerran aika – kauan sitten, ennen kuin televisioista tuli isoja ja litteitä – kun projektoreita pidettiin ainoana tapana saada jättikuvaa. ”Kaikki” ostivat projektorin, jos halusivat luoda oman kotiteatterin, kutsua naapurit katsomaan ottelua tai pitää presentaation. Tänä päivänä on muitakin vaihtoehtoja, mutta projektori on silti varteenotettava vaihtoehto isolle ja kömpelölle televisioille. Etenkin, kun tekniikan kehittyessä projektoreiden muotoilusta on saatu entistä käytännöllisempää ja käyttäjäystävällisempää.
Ledvalon ansiosta XGIMI MoGo 3 Pro yltää vakuuttavaan 450 luumenin valovoimaisuuteen. Sisäänrakennetun wifin, Googlen äly-tv:n ja automaattisen kuvan säädön (tarkennus ja keystone) ansiosta projektori on helppo ottaa käyttöön. Ikävä kyllä laitteessa ei ole akkua valmiina, mutta XGIMI myy erillistä PowerBase-akkujalustaa, jonka saimme mukaan testiin.
Miten projektori toimii käytännössä? Nyt otetaan siitä selvää!
XGIMI MoGo 3 Pro
Ei ole epäilystäkään siitä, minkä tuotteen haastajaksi XGIMI on MoGo 3 Pron kehittänyt: projektori on kuin räätälöity Samsung The Freestyle -mallin kilpailijaksi. Molemmissa on sama sylinterimäinen muoto sekä saranallinen jalusta, jonka avulla projektoria on helppo siirtää, pyörittää ja kallistaa.
Samsungin projektori on jo pitkään ollut minimallien suosikki kompaktin designinsa ja älykkäiden toimintojensa ansiosta. XGIMI MoGo3 muistuttaa monella tapaa esikuvaansa ja siinäkin on esimerkiksi sisäänrakennettu wifi ja älykäs käyttöliittymä. Siinä missä Samsung pyörii merkin omalla Tizen-käyttöjärjestelmällä, on XGIMI:n käytössä Google TV, joka tarjoaa runsaasti sovelluksia ja suoratoistopalveluita.
Kun puramme XGIMI-projektorin pakkauksestaan, on ensivaikutelma laadukas. Kompakti muotoilu on harkittua ja toimivaa, sillä akku ja kaiuttimet on sijoitettu jalustaan, kun taas muu elektroniikka ja lamppu ovat eri osassa laitetta. Näin projektori seisoo melko vakaasti eikä ole tarpeettoman painava.
Kun MoGo 3 Pro ei ole käytössä, käännetään linssipää jalustaa vasten, mikä suojaa herkkää lasia. Projektorin erikoisuus on mahdollisuus käyttää sitä diskovaloilla varustettuna Bluetooth-kaiuttimena.
Ensimmäinen käyttöönotto sujuu tavalliseen tapaan syöttämällä wifin salasanaa ja tunnistautumalla Googleen. Sen jälkeen kaikki sujuu melko automaattisesti. Projektori vain asetetaan tukevalle alustalle ja osoitetaan kuva (suhteellisen) tasaiselle pinnalle, jonka jälkeen laite säätää kuvan mittasuhteet ja tarkennuksen automaattisesti.
Säätö kestää 5–10 sekuntia, ja laite toistaa sen joka kerran, kun projektoria siirtää. Säätö ei ehkä ole yhtä ennätysnopea kuin joissakin näkemissämme älyprojektoreissa, mutta se on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Samsung Freestylellä.

Yritimme haastaa XGIMI-projektoria sijoittamalla sitä erilaisiin mahdottomalta tuntuviin paikkoihin, mutta se teki joka kerran vaikutuksen säätämällä kuvan terävyyden ja mittasuhteet kohdilleen. Jopa melko jyrkällä heijastuskulmalla seinään nähden se suoriutui hyvin. Tarvittaessa kuvaa voi säätää myös manuaalisesti. Parhaan kuvan saa toki suuntaamalla projektorin pienen etäisyyden päähän kohtisuoraan seinää tai kangasta päin.
Testikappaleessamme oli tosin eräs ongelma, joka saattaa olla muotoilun heikkous. Koska projektoriosa on kiinni vain toiselta puolelta, paino saa sen roikkumaan hieman epätasaisesti eikä tasan vaakasuoraan. Heittoa ei ole paljon, ehkä puolisen astetta, mutta vinouden huomaa kuitenkin eikä laite näyttänyt osaavan korjata tätä elektronisesti.
Manuaalisia säätömahdollisuuksia saisi olla enemmänkin. MoGo 3 Prossa ei esimerkiksi ole zoomia, eikä kuvan kokoa voi säätää.

Käyttö ja ominaisuudet
MoGo 3 Pro on varustettu Google TV/Android 11 -käyttöjärjestelmällä, joten kaikki tutut sovellukset ja suoratoistopalvelut löytyvät taatusti. Valikot ovat helppokäyttöiset ja uutuutena tässä Google-versiossa ovat eri käyttäjäprofiilit. Jokaisella perheenjäsenellä tai käyttäjällä voi siis olla oma profiilinsa, mikä voi olla erityisen kätevää tällaisen kannettavan laitteen kohdalla.
Useimmat paikalliset ja globaalit suoratoistopalvelut löytyvät valmiina, kuten Netflix ja Disney+, jotka loistivat poissaolollaan XGIMI Aura 2 -mallissa. Formaattien tuki sen sijaan on heikompi kuin Aura 2 -projektorissa. MoGo 3 Pro ei tue Dolby Visionia tai HDR10+:aa, vain tavallista HDR10:ä. Tämän tapaisilla suhteellisen himmeillä projektoreilla tosin HDR-signaaleille on aika vähän käyttöä.
Liitännöiltään MoGo 3 on vähän outo. Minne HDMI on hävinnyt? On se siellä, mutta kutistunut mikro-HDMI-versioksi, joka vaatii oman piuhansa tai adapterin. Sellainen olisi saanut kuulua pakkaukseen, sillä nyt se täytyy ostaa erikseen.
On kätevää, että Google TV ja suoratoistopalvelut ovat vain yhden napinpainalluksen päässä. Testin aikana tosin syntyi vaikutelma, että toimintojen ja automaattisten säätöjen määrä on välillä vähän liikaa pienelle projektorille. Jos vaikka avaa sovelluksen samaan aikaan, kun kone aloittaa automaattisen tarkennuksen, syntyy avaamiseen enemmän viivettä. XGIMI ei ole onnistunut saamaan käyttöliittymää yhtä nopeaksi kuin erillisessä mediasoittimessa. Jos siis arvelee käyttävänsä projektoria enimmäkseen yhdessä ja samassa paikassa, voi olla hyvä idea yhdistää siihen Google Chromecast, Thomson Streaming Box, Apple TV tai muu vastaava.
Projektori pimeään
Projektorin valovirta on 450 ISO-luumenia. Luku ei siis ole lähelläkään täysikokoisten projektorien valovirtaa, joka on yleensä 1 500–2 000 luumenia, mutta silti hyvä tämänkokoiselle laitteelle. Samsung The Freestyle joutuu tyytymään 230 luumeniin – joka tosin on mitattu tiukemmalla ANSI-standardilla, mutta on silti himmeämpi kuin XGIMI MoGo Pro 3:n valovoima.
Toistonkin uhalla haluan huomauttaa, että projektorien kohdalla on tärkeää suhteuttaa odotukset kuvanlaadusta realistiselle tasolle. Projektori ei millään pääse tämän päivän televisioiden tasolle kontrastissa ja kirkkaudessa, ja se vaatii mielellään pimeän tilan toistaakseen kuvaa laadukkaasti.
Valot pitää siis sammuttaa ja vetää pimennysverhot ikkunoiden eteen – mitä pimeämpää, sen parempi. Samat säännöt pätevät myös ulkotiloissa: projektorin käyttö kannattaa ajoittaa ilta-aikaan. Tämän kannattaa pitää mielessä, ja etenkin nuorempien katsojien kohdalla, jotka ovat tottuneet puhelimien ja tablettien todella vahvaan kontrastiin.
XGIMI:n 450 ISO-luumenia oli silti riittävä luomaan kuvasta käyttökelpoisen kirkkaan, jopa melko pitkän matkan (3–4 metrin) etäisyydellä seinästä – kunhan huoneen valaistusolosuhteet sai ensin kuntoon.

Kuvanlaatu
MoGo 3 Prossa on Full HD -resoluution (1920 x 1080p) DLP-paneeli ja valonlähteenä led. Projektori on optimoitu keskimatkan etäisyydelle (1,2:1 throw-ratio). Kyseessä ei siis ole UST-projektori (Ultra Short Trow, vaan laite kaipaa pienen etäisyyden seinään heijastaakseen suuren kuvan.
XGIMI:n mukaan MoGo 3 Pro pystyy heijastamaan jopa 200-tuumaisen kuvan, mutta se lienee toiveajattelua. Testin aikana ilmeni, että realistinen ihannekoko on noin 90–100 tuumaa.
Kompaktin muotoilun ansiosta ei projektorissa tietystikään ole tilaa järin hienolle optiikalle, mutta kuvan terävyys ja selkeys teki silti vaikutuksen. Terävyys on hyvää, vaikka se toki riippuu heijastettavasta pinnastakin. Seinän tulisi olla tasainen ja sileä, mutta paras – vaan ei välttämätön – vaihtoehto on kangas.
XGIMI:n loistavin ominaisuus – kirjaimellisesti – on hiukan kirkkaampi kuva kuin Samsung The Freestyle Gen 1- ja Gen 2 -malleilla. Testihuoneessamme projektori heijasti suoraan seinälle mukavan kirkkaan kuvan, kunhan valot oli sammutettu.
Sopivissa valaistusolosuhteissa kuva on terävä ja selkeä, vaikka koon kasvattaisi 100-tuumaiseksi. Kompaktin mallin kuvanlaatua ei tietenkään voi verrata täyskokoisen kotiteatteriprojektorin kuvaan, mutta kannettavaksi budjettimalliksi laatu on hyvä.
Värintoisto on hyvää, vaikka värikirjo ei olekaan yhtä laaja kuin DLP-laserprojektoreilla. Päävärit punainen, vihreä ja sininen toistuvat kuitenkin hyvin.
Kontrasti on ihan hyvä, mutta musta jää toki vähän vaisuksi. Vähäinenkin päivänvaloa tai keinovalaistus saa kuvan tummumaan, joten pimeä katselutila on tärkeä.
Kuvankäsittely on hyvää ja laitteessa on hyvät valmiit kuva-asetukset. Tarjolla on esimerkiksi elokuva-asetus, jonka värit ovat melko neutraalit. XGIMI:ssä on pelitilakin, mutta ei erityisen nopea – mittasimme viiveeksi 60 millisekuntia, mikä on aika paljon.
Äänenlaatu
XGIMI MoGo 3 Prossa on toki myös kaiuttimet. Projektorin molempiin päihin on sijoitettu Harman Kardonin pienet 5-wattiset kaiuttimet. Ääni ei ole erityisen mukaansa tempaava. Kaiuttimet täyttävät tehtävänsä siinä mielessä, että ne lisäävät äänen katseltavaan sisältöön, mutta äänentoisto on melko ohutta ja sulkeutunutta. Sointi ei palvele elokuvia, sarjoja eikä musiikkia – mutta televisiouutisille se sopii ihan hyvin.
Jos siis haluaa luoda oikeasti tenhoavan elämyksen, kannattaa projektoriin yhdistää erillinen kaiutin. Se onnistuu kytkemällä soundbar HDMI-ulostuloon, tai tässä tapauksessa ehkä kätevämmin käyttämällä langatonta Bluetooth-kaiutinta. Pieni JBL Flip, Go tai Sonos Roam ovat hyviä vaihtoehtoja.
Powerbase
Jos haluaa, voi MoGo 3 Prohon ostaa lisävarusteena Powerbase-jalustan. Siinä on sisäänrakennettu akku, jolla onnistuu 2,5 tunnin elokuvan katselu. Akun kanssa projektori tosin menee energiaa säästävään Eco-tilaan, jonka kirkkaus on himmeämpi. Se kannattaa huomioida. Projektorille voi ottaa virtaa myös pistorasiasta, mutta jalusta oli meistä silti käytännöllinen, sillä sen ansiosta projektori oli helpompi sijoittaa ihanteelliselle etäisyydelle seinästä.

Yhteenveto
Kompakti XGIMI MoGo 3 Pro todistaa, että projektoreilla on yhä paikkansa kodin viihdelaitteiden joukossa. Sopivissa olosuhteissa pienellä projektorilla saa vaikuttavan suuren ja (melko) kirkkaan kuvan. Kaikkien projektoreiden tapaan se vaatii pimennetyn tilan toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Käyttöönotto sujuu nopeasti, ja projektorin älykkäät toiminnot säätävät kuvan automaattisesti teräväksi ja mittasuhteiltaan oikeaksi. XGIMI:n projektori ei ole täydellinen, ja toiminnot saisivat toimia nopeamminkin, mutta MoGo 3:a voi silti suositella, kun kaipaa kannettavaa, yksinkertaista ja käyttäjäystävällistä kuvantoistoa.
